Priory Garden pa

Steps to the garden

This Victorian terraced house is in a conservation area and has an unusually long garden for London backing on to an ancient London wood.

The reception room at the front of the house is at street level. The ground floor steps down to the rear living, kitchen and dining area and then again into the garden. The aim of the proposal was to maximise the views to the garden and the wood beyond and to open up the sunny south facing reception room at the front to the rest of the ground floor.

The change in level enables views from the front living room through to the rear of the house.

The brief included the design of integrated joinery through the ground floor linking the stepped levels. An oak balustrade wraps and turns into shelving, then to a table on the lower level and bench seat into the dining area. An existing 70s patent glazed roof was replaced with a frameless glass rooflight. A balcony off the dining area with folding sliding doors allows the opportunity to connect to the outside at dining level.

Folded wrapped aluminium cladding links the new elements to the rear elevation and a new stair connects to the garden.

A new bright family bathroom overlooking the rear garden was created on the first floor.