Langham Barn, Kent

 This conversion of a Grade II listed 16th century original oak framed barn is in a protected area of outstanding natural beauty. Work included the restoration of the original oak frame and re-thatching the roof to comply with local planning regulations.

The barn was clad externally with wide oak weatherboarding cut specially for the project. The external oak weatherboarding was also used internally for some of the wall surfaces.

Combined with the refined oak on the staircase and floor this created a rich and warm interior. We worked with a lighting designer to develop a lighting scheme that enhanced the appreciation of the oak frame and original details.

By limiting the palette of materials and tempering the details, we maintained the integrity of the form and beauty of the original oak frame despite the alterations.

The layout was designed to retain the cathedral-like volume of the barn interior by limiting the use of partition walls to one side of the barn only. A bridge spans the full height living room past the midstreys on either side that flood this central space with natural light.

The windows were developed to harmonise with those installed in the barn over the centuries. They provide variety to the interior spaces and highlight the views across the surrounding countryside.