Boughton Malherbe

This project involved converting two barns into a family home while preserving the integrity of the existing structures. The conversion work required Listed Building consent due to its close proximity to a Grade 1 Listed house dating from Elizabethan times. In later years the house was reduced in size and Elizabethan brickwork was uncovered in some internal partitions of North Barn. The outer walls of both North and South Barn are built of local Kentish ragstone,

Originally North Barn consisted of an open cart shed and sheep pens, but over the years it had been filled in with brickwork and weatherboarding. The conversion reinstated the open nature of the cart shed, introducing glazing between the oak posts and beams structure.

We grouped the main living areas in this area in an open plan arrangement, aside from a kitchen at one end in the ground floor. The bedrooms are arranged along the west side of the barn where substantial sections of the original ragstone walls had to be re-built. All the internal walls have been lined with insulation to meet current building regulations, creating a very well-insulated home.

South Barn is a much larger property, and the challenge here was placing new windows in the main façade to enable bedrooms to be located on the first floor. Windows were carefully placed to retain the visual solidity of the stone walls and to limit the number of ventilation slots affected by the new openings. The layout of the rooms was then developed around these new and existing openings.

The central midstrey space is retained as a full height volume and serves to divide the barn’s functions. A bridge at first floor level passes through the double height space, linking the master-bedroom suite with the rest of the house.